Arretjescake zonder ei

Arretjescake maken is voor de één pure nostalgie, voor de ander een woord om te googelen “wat is arretjescake?” Er zijn dus nog mensen die geen idee hebben wat het is.

Het is een heerlijke baggervette cake waar je geen oven bij nodig hebt. De cake maak je met simpele biscuitjes, boter, cacao, basterdsuiker en chocolade. Bepaald geen recept voor de slanke lijn maar wel verschrikkelijk lekker. Snij de plakjes niet al te dik, zo’n plakje is heel erg machtig. Er bestaan ook veel recepten voor Arretjescake met eieren er in, deze versie kan je dus maken zonder ei.

Er is een versie met ei, dat is eigenlijk de echte arretjescake en ook die staat natuurlijk op deze site.

Cake bakken zonder oven, het kan echt!

Het mooie van deze cake is dat je er geen oven bij nodig hebt. Wat je wel nodig hebt is een pannetje om de chocolade en de boter in te smelten en een cakeblik. Het blik zet je uiteindelijk in de koelkast en dan zal de chocolade en de boter weer opstijven. Dat zorgt voor de vaste structuur van de cake.

arretjescake maken
Arretjescake maken, dit is alles wat je nodig hebt

Ingrediënten Arretjescake zonder ei

  • 200 gram roomboter
  • 50 gram extra pure chocolade
  • 60 gram cacaopoeder
  • 200 gram biscuitjes (gewone goedkope, zonder suiker)
  • 200 gram bruine basterdsuiker

Hoe maak je arretjescake zonder ei?

  • Smelt de boter in een pannetje
  • Roer de basterdsuiker door de gesmolten boter
  • Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie
  • Roer ook de gesmolten chocolade door de boter, samen met de cacao
  • Je hebt nu een donkere romige massa
  • Nu de biscuitjes verkruimelen en door de romige massa roeren
  • Vet een cakeblik in en doe er een bakpapiertje in (bodem en zijkanten)
  • Stort de helft van de arretjescake in wording in het cakeblik en duw alles heel stevig aan met een lepel
  • Nu de andere helft erbij doen en weer heel stevig aandrukken
  • Zet het cakeblik minimaal 2 uur in de koelkast zodat het kan opstijven
  • Haal na 2 uur de cake uit de cakevorm en snij met een nat warm mes in plakjes

Met arretjescake kan je ook lekkere nagerechten maken: wat dacht je van een plakje arretjescake met lobbige slagroom en een bolletje ijs? Of met verse aardbeien (met choco dip)?

 

12 Comments

  1. Dat rauwe ei in arretjescake von ik altijd een belemmering om het te maken.
    Bedankt voor dit recept, de cake staat al in de koelkast.
    Bij gebrek aan biscuit heb ik time out verkruimeld.

    • Graag gedaan hoor. Je bent zeker niet de enige die die rauwe eieren niet ziet zitten door de arretjescake. Ben heel benieuwd hoe de versie met time-out is geworden. Hoop dat je nog even laat weten hoe die smaakte.

  2. Oh wat super! Ik maakte altijd met ei en dat is erg lekker maar nu moet ik zonder ei ivm allergieën van mijn zoontje. Ik vraag me af he, kan dit ook met boter uit een kuipje? Roomboter mag niet vanwege de melk en de melkvrije wikkel van Wajang zit soja in en dat mag hij ook niet.
    Tis vrij ingewikkeld bakken en ik wil op de komende verjaardag toch lekkere dingen neerzetten. Ga het gewoon proberen, erg naar om een proefbaksel te maken hihi

    • Naar mijn beleving kan t ook zonder boter en zonder ei
      Alleen koekjes en pure chocolade.
      Mag ook met speciale melk vrije chocolade of melk vrije cacaoboter. is wel iets duurder, maar is wel veilig voor mensen met koemelkallergie
      Gebruik zelf koek cacao en vla.
      Ik ken ook mensen die koek, water en cacao gebruiken.
      Smaken verschillen maar spelen op save is veiliger voor welke allergie dan ook en experimenteer maar!

  3. Hoi Mieke, mijn dochter heeft ook een ei allergie. heb nu als vervanger No Egg. Kun je gebruiken voor bijna alles , je kunt er alleen geen gebakken ei mee maken.

  4. Ik heb net arretjescake gemaakt en in de koelkast gezet. Ben benieuwd! 🙂 Ik vond het wel erg korrelig door de suiker. Hoort dit? Of had ik de suiker moeten laten smelten in de boter? Dit stond er niet bij, alleen dat het bij de boter geroerd moest worden…

  5. Arretjes cake zoals ik ze als kind me herinner was ook met lange vingers en Mocca crème gemaakt van boter en koffie extract en basterd suiker, de boter zacht laten worden, dus niet smelten en straffe koffie maken de basterd suiker was beter , dan werd het niet korrelig. Dus laag om laag lange vingers en dikke Mocca crème . Af garneren met hagelslag .

  6. Heerlijk, hij staat in de koelkast.
    Ook erg lekker met bijvoorbeeld wat studentenhaver of met een scheutje espresso.

  7. Ik heb nog heel veel pepernoten over van met de kerst. Zal het daar ook mee kunnen in plaats van de biscuits?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*